Uprawa owoców

Zimowa dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, dlatego że produkty te zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i utrzymania homeostazy naszego organizmu. Owoce, zwłaszcza te krajowe, zawierają zestaw niezbędnych substancji, które wspomagają nasze zdrowie. Zwolennicy diety związanej z konkretną lokalizacją przyznają, że każdy organizm najlepiej działa wówczas, gdy zasilany jest produktami, które normalnie występują w strefie klimatycznej, w której mieszka dana osoba.

Dlatego również dla nas, mieszkających w środkowej Europie dobrym źródłem witamin powinny być owoce jagodowe. Są one uprawiane u nas od wieków, a dodatkowo w bardzo wielu przypadkach wyrosną w stanie naturalnym, więc są w pełni zaadoptowane dla naszej strefie klimatycznej. Borówki, jagody, maliny, a również inne owoce leśne mają bardzo duże ilości witaminy C witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, który zabija wolne rodniki i tym samym opóźnia procesy starzenia się komórek, a też całego organizmu. Borówki bogate w witaminę C mogą stanowić doskonałe źródło antyoksydantów w diecie zimowej. Powinno się je Bez wątpienia przedtem zakonserwować, ususzyć bądź zamrozić. Straty składników pokarmowych, w tym straty cennej witaminy C będą nieznaczne, a pomimo to będziemy mogli się cieszyć zimą doskonałym smakiem zdrowych owoców, które zawierają składniki niezbędne dla rozwoju naszego organizmu. Taka dieta z pewnością przysłuży się też osobom, które prowadzą dietę odchudzającą.

Sprawdź: borówka amerykańska.

Dodaj komentarz