Przygotowanie pizzy

Właściwie każdy kto jedynie miał okazję przebywać we Włoszech i próbować prawdziwej włoskiej pizzy perfekcyjnie zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo tamtejszy smak różni się od tego, który oferowany jest u nas. Na pewno, z kuchnią sprzeczać się nie można – wszakże jak mówi przysłowie co kraj to obyczaj, ale pizza jest daniem, które najbardziej smakuje w wersji oryginalnej i tego powinno się się nauczyć. Sam kamień do pizzy wbrew pozorom nie wystarczy. Konieczne jest też użycie odpowiednich składników.

Pierwsza sprawa i kategorycznie najważniejsza to oczywiście mąka. W naszym kraju stosuje się w wielu sytuacjach tradycyjnej, ogólnodostępnej mąki pszennej, którą to znajdziemy w każdym mieście. Problemem jest także nieumiejętne robienie ciasta. Takich mankamentów niestety nie zniweluje nawet najlepszy kamień do pieczenia pizzy jaki zostanie nam zaoferowany (zobacz – kamień do pieczenia pizzy). We Włoszech używa się mąki typu 00. U nas jest to rzadko spotykane, niemniej jednak wszak czego nie robi się dla smaku i gości. Wszak skoro adekwatny kamien do pizzy to nie problem to i z mąką można sobie poradzić. Ważne jest też zapamiętanie podstawowej zasady, która mówi o tym, że sos w każdej sytuacji musi być robiony z prawdziwych pomidorów oraz dodatkowo świeżych ziół (sprawdź także – kamień do pizzy). W tym momencie, dzięki temu włosi unikają używania dodatkowych sosów. Tak na prawdę pomidory z puszki, keczup oraz dodatkowo wszystkie inne koncentraty są w tym miejscu kulinarną zbrodnią. Pizza musi być aromatyczna i co ważne prawdziwa a osiągnięcie takiego smaku niewątpliwie zapewni nam sukces gastronomiczny.

Zobacz: kamień do pizzy.

Dodaj komentarz