Najlepsza oliwa z oliwek – oliwa

W basenie Morza Śródziemnomorskiego rośnie wiecznie zielone drzewko – oliwka. Wydaje ona owoce – oliwki, które mają właściwości zdrowotne zarówno spożywane na surowo czy zakonserwowane. Jednakże oliwa z oliwek jest wykorzystywana w kuchni oraz w kosmetyce. Oliwa z oliwek pozyskana zostaje w procesie tłoczenia „na zimno” albo na gorąco z miąższu owoców. Najlepsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia „na zimno”. Oliwa extra virgin uzyskana jest bez wykorzystania środków chemicznych czy metod rafinacji. Owoce oliwki powinny zbierane być ręcznie. Posiada najwięcej właściwości prozdrowotnych, w Polsce cały czas jest niedoceniana. Oliwa extra virgin to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecana jest profilaktycznie (np. przed rozwojem chorób układu krążenia) oraz osobom przewlekle chorym (na przykład. cukrzyca, stwardnienie rozsiane). Najlepsza oliwa z oliwek zawiera dużo witaminy D, E,F, można ją stosować na surowo do sałatek oraz do smażenia. Jednak w kosmetyce może być wykorzystana jako naturalny olejek do ciała. Wzmacnia odporność skóry, dedykowana jest osobom cierpiącym na łuszczycę, czy alergie skórne. Oliwa z oliwek może być wykorzystana, jako składnik kremów, maseczek, peelingów. Wyjątkowo polecana w celu przygotowywania kremów przeciwzmarszczkowych, a też jako maseczka do włosów suchych. Przy wyborze oliwy z oliwek warto kierować się nazwą marki i producentem, który ją stworzył. Najlepsza oliwa z oliwek wykonana jest z dokładnością i z wykorzystaniem długoletniego doświadczenia.

Zobacz tutaj: włoska oliwa z oliwek.